Agorazoume metaxeirismena

Γνήσια, OEM ή After Market καινούργια Ανταλλακτικά?

Όταν ένα εξάρτημα φθαρεί  στο αυτοκίνητό σας ή εάν χρειαστεί αντικατάσταση των αναλωσίμων και μηχανικών ανταλλακτικών στο καθορισμένο service και πρέπει να αντικατασταθεί, ποιο είδος ανταλλακτικού προσφέρει την καλύτερη αξία και ποιότητα; Γνωρίζοντας τους διάφορους τύπους διαθέσιμων εξαρτημάτων και πότε να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο, μπορεί να σας εξοικονομήσει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ευρώ.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν κατασκευάζουν αυτοκίνητα

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το αυτοκίνητο που έχετε δεν κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από την εταιρεία την οποία το αγοράσατε. Ουσιαστικά συναρμολογήθηκε από την εταιρία, με εξαρτήματα που φτιάχτηκαν από χιλιάδες άλλες εταιρίες. Όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων χρησιμοποιούν ανεξάρτητες εταιρείες για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν τα περισσότερα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητά τους.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι εξαρτημάτων

Τα ανταλλακτικά εξαρτήματα κατηγοριοποιούνται είτε από το ποιος τα δημιούργησε είτε από τον τρόπο πώλησής τους σε εσάς. Οι κατηγορίες είναι:

Γνήσιο

Ένα γνήσιο μέρος είναι το κομμάτι που είχε αρχικά τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό σας όταν ήταν καινούργιο. Έρχεται σε ένα κιβώτιο με το λογότυπο του κατασκευαστή του αυτοκινήτου, έτσι θα σκεφτείτε ότι ο κατασκευαστής αυτοκινήτων σας το έκανε. Ήταν στην πραγματικότητα από μια άλλη εταιρεία. Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί τύποι ανταλλακτικών που μπορείτε να αγοράσετε κυρίως επειδή πληρώνετε για το λογότυπο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα γνήσιο ανταλλακτικό ειδάλλως  θα ακυρώσουν την εγγύησή τους. Ακόμα κι αν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση ότι αν δεν χρησιμοποιήσετε τα εξαρτήματά τους, παίρνετε ένα κατώτερο μέρος και θα ακυρώσει την εγγύησή σας….. αυτό απλά δεν συμβαίνει. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ενέκρινε και εξέδωσε προειδοποίηση για τους καταναλωτές με την οποία δηλώνει ότι “Ο νόμος περί εγγύησης Magnuson-Moss καθιστά παράνομη την απαγόρευση της εγγύησης από τις εταιρείες ή την άρνηση κάλυψης βάσει της εγγύησης απλώς και μόνο επειδή χρησιμοποιήσατε μια δευτερογενή αγορά ή ανακυκλωμένο μέρος”. Επίσης, δεν μπορείτε να ακυρώσετε την εγγύησή σας με την πραγματοποίηση συντήρησης ή επισκευών κάπου αλλού εκτός από την αντιπροσωπεία, ή ακόμα και να τις κάνετε μόνοι σας.

 

OEM Ανταλλακτικά

Όταν μιλάμε για τα ΟΕΜ ανταλλακτικά (Original Equipment Manufacturers), μιλάμε για τα ίδια ανταλλακτικά αυτοκινήτων με τα γνήσια, τα οποία προέρχονται από τους ίδιους κατασκευαστές ανταλλακτικών, που προμηθεύουν με ανταλλακτικά αυτοκινήτων  τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι αυτά πωλούνται στις συσκευασίες του κατασκευαστή τους και όχι σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας. Έτσι η συσκευασία με το καινούργιο μπουζί δεν θα φέρει το λογότυπο της αυτοκινητοβιομηχανίας (π.χ. opel), αλλά αυτό του κατασκευαστή (π.χ. PHILIPS, SKF ,NGK), χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά η ποιότητα, προσδίδοντας ταυτόχρονα αξιοπιστία λόγω του brand name που έχουν.
Άρα τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά είναι φθηνότερα από τα αυθεντικά. Πολλές φορές μάλιστα η διαφορά που υπάρχει αγγίζει έως και τη τιμή με ένα original ανταλλακτικό.
Ακόμα ένας λόγος, είναι πως τα υλικά κατασκευής των ΟΕΜ είναι ίδιας ποιότητας με τα αυθεντικά. Έτσι δεν διατρέχουμε τον κίνδυνο της αγοράς ενός ελαττωματικού προϊόντος ή ενός ανταλλακτικού που θα αντέξει λιγότερο στο πέρασμα του χρόνου, αναγκάζοντάς μας να επισκεφτούμε νωρίτερα το συνεργείο.
Ολοκληρώνοντας αξίζει να σημειωθεί, πως όποιο ανταλλακτικό αγοράσω με τον κωδικό κινητήρα ή πλαισίου , θα είναι απόλυτα συμβατό με το μοντέλο του αυτοκινήτου μου, καθώς οι διαστάσεις παραγωγής είναι σύμφωνες με τις εργοστασιακές απαιτήσεις.

After Market Ανταλλακτικά

Τα After Market Ανταλλακτικά κατασκευάζονται από εταιρείες διαφορετικές από τον αρχικό κατασκευαστή. Τα εξαρτήματα αυτά είναι κατασκευασμένα για να ταιριάζουν και να λειτουργούν καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις, καλύτερα από το πρωτότυπο.

Οι εταιρείες κατασκευής ανταλλακτικών αγοράζουν τα δικαιώματα παραγωγής αυτών των εξαρτημάτων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Ακόμα κι αν κάποια μπορεί να έχουν μια ελαφρώς διαφορετική εμφάνιση, εκτελούν επίσης (αν όχι καλύτερα) τη λειτουργία για την οποία  προορίζονται και τιμολογούνται πολύ λιγότερο.

Σε μερικές περιπτώσεις ένα After Market είναι καλύτερο από το πρωτότυπο που ήρθε στο αυτοκίνητό σας. Οι εταιρείες κατασκευής After Market μετά την αγορά αναλύουν γιατί συγκεκριμένα εξαρτήματα OEM τείνουν να αποτυγχάνουν και στη συνέχεια προσπαθούν να βελτιώσουν το αρχικό σχέδιο ή τα υλικά. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ενδιαφέρονται πολύ για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των αυτοκινήτων τους και για ορισμένα μέρη μπορούν να επιλέξουν λιγότερο ακριβά υλικά. Αυτός είναι ο λόγος που με τα χρόνια, τα εξαρτήματα After Market έχουν κερδίσει τη δημοτικότητα και την αποδοχή ως καλές εναλλακτικές λύσεις .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *